رضاپور افزود: مجموعه تاريخي شميران در منطقه نمونه گردشگري تارم سفلي قرار دارد و ميتواند با استفاده از پتانسيلهاي فراوان تاريخي و طبيعي به مقصد گردشگري تبديل شود.
وي همچنين با اشاره به پيشينه اين مجموعه اظهار داشت: اين شهر از مجموعههاي ارزشمند فرهنگي ـ تاريخي است که آثاري را از دورهي پيش از اسلام و دورهي اسلامي شامل قلعه، برج، امامزاده در خود جاي داده است.
وي افتتاح پايگاه ميراث فرهنگي در اين منطقه را ضروري خواند و ادامه داد: مجموعه تاريخي شميران داراي سازههاي سنگي مهمي است که در سالهاي متمادي به دليل مسافت طولاني، عدم دسترسي و شرايط جوي آسيبهاي جدي ديدهاند ولي خوشبختانه طي چند سال اخير اقداماتي براي نگهداري و حفظ اين مجموعه صورت گرفته و بهدنبال انجام مطالعات تاريخي و باستانشناسي و با توجه به قابليتهايي که در عرصهي گردشگري آن وجود دارد، پايگاه ميراث فرهنگي در اين مجموعه راهاندازي شد که اميدواريم با ايجاد اين پايگاه بتوانيم از توانمنديهاي اين منطقه در جذب گردشگر استفاده کنيم.
رضاپور تصريح کرد: هم اکنون در پايگاه پژوهشي شميران حوزههاي مرمت (بدنه و تزيينات)، معماري، باستانشناسي، مردم شناسي و صنايع دستي فعاليت دارند و اين پايگاه در کنار پايگاه شهر تاريخي قزوين و الموت سومين پايگاه استان قزوين بوده و مديريت آن را مهندس آرش ضياآبادي برعهده دارد.
مجموعه شميران شامل يک قلعه و دو برج آرامگاهي و يک امامزاده است که قلعه شميران در کنار درياچه سپيد رود بر بالاي تپه اي مرتفع و سنگي که رود قزل اوزن از جنوب آن مي گذرد قرار دارد . پيشينه بناي آن را به دوران قبل از اسلام نسبت مي دهند و در طول سال هاي سده چهارم هجري تختگاه کنگريان – آل مسافر – بوده است . از گزارش جهانگرداني همچون ابودلف ( 331 ه.ق ) و ناصر خسرو ( 438 ه.ق ) عظمت و شکوه بي نظيراين دژ تاريخي آشکار مي شود: سکونت صنعتگران و هنرمندان ممتاز در آن ، سه ديوار بلند و تو در تو در گرداگرد قلعه ، کانال هاي آب رساني، برج هاي مستحکم ، گستردگي بسيار و موقعيت ممتاز دفاعي اش چشمگير تلقي شده است . دژ شميران نزديک به دو قرن جزو قلعه هاي اسماعيليان بوده و پس از هجوم هلاکو تا پايان دوره صفوي نيز در کشمکش هاي سياسي اهميتي بسزا داشته است .
در ديوار شمالي قلعه دو برج شکوهمند وجود دارد که در قسمت بالا داراي پنجره هاي بلند مستطيل شکلي با قوس تيزه دار هستند که بيشتر براي نگهباني پايين قلعه از آنها استفاده مي شده است . دو برج آرامگاهي سنگي که از معماري همانندي برخوردارند در غرب قلعه تاريخي شميران بنا شده اند که آرامگاه کوچک و بزرگ و قلعه ساسان ناميده مي شوند . برج کوچک به قلعه نزديکتر است و بر روي تپه منفرد کم ارتفاعي قرار دارد . در بناي برج هاي دو گانه سنگي تارم ، شيوه معماري ساساني از طرز پي بندي و ديوار سازي استوارشان به نحوه چشمگيري مشاهده مي شود ./104
انتهای پیام/